VÄSTERBOTTEN SUPER RANDONNÉE SERIES


Distanser
Brevet-serien består av fyra distanser: 200, 300, 400 och 600 km. Distanserna kan slutföras i valfri ordning och kombineras med BRM-lopp arrangerade av andra randonneurklubbar globalt. Brevet-seriens arrangemang kan även genomföras som individuella lopp.

Årets brevet-serie genomförs mellan 30 april och 23 juli. En nyhet är bland annat 400 km-banan som besöker landskapet Västerbottens högsta punkt: berget Åmliden (551 m ö h). Även 2022 blir det ett jubileumsbrevet men denna gång för att fira att det är hundra år sedan Audax Club Parisien arrangerade ett lopp på 300 km. Förutom att start-/målplatsen blir ny i jubileumsbreveten (Westmans Café & Bar i Bygdsiljum) innehåller även banan några nyheter: den besöker bl a Finnforsfallet i Skellefteå kommun.


Startavgift och medaljer
Brevet-tröja
Klubbregistrering hos ACP
Banor och kontroller
Regler
Covid-19
Brevet-kort och tidsregistrering
Tips på vägen!
Anmäl dig här!


Utöver brevet-serien arrangerar föreningen Cykelintresset evenemanget Västerbotten Brevet den 6 augusti. Brevet-säsongen avslutas med nattloppet Månskensbrevet, ett brevet populaire som startar vid solnedgång den 12 augusti.  

Paris-Brest-Paris 2023
Vart fjärde år utgör en slutförd brevet-serie kvalificering till det anrika brevet-loppet Paris-Brest-Paris (PBP) som arrangeras 19-24 augusti 2023 nästa gång. Anmälan till PBP görs i två steg: föranmälan perioden januari – maj 2023 därefter slutanmälan när den kvalificerande brevet-serien har slutförts under vårsommaren. Loppet PBP tenderar att bli fullbokat. Ju längre BRM-lopp som avverkats året innan PBP 2023 (1 november 2021 – 31 oktober 2022) desto tidigare kan en föranmälan göras mellan januari och maj 2023. Ett deltagarperspektiv på den senaste upplagan av Paris-Brest-Paris finns beskrivet i reportage PBP 2019. Se även länkarna i slutet på samma sida.


Startavgift och medaljer
Deltagare som slutför seriens fyra distanser inom ett år erhåller titeln ”Super Randonneur” (SR) och får en medalj. Medaljen utdelas kostnadsfritt till Cykelintressets klubbmedlemmar samt till medaljtagare vars cykelklubb inte arrangerar ACP-sanktionerade brevet-lopp.

ACP utfärdar även en medalj för respektive distans. Dessa medaljer förbetalas av deltagarna själva vid anmälan. De utdelas dock endast för genomförda och godkända lopp (homologation).

Startavgift per BRM är 100 kr (ej återbetalbar dock överförbar). OBS! I de fall ett BRM har två startdatum är startbiljetten giltig för start på valfritt datum. Tillägg för distansmedalj: 100 kr (återbetalas ej vid DNS/DNF).


Brevet-tröja
Brevet-seriens tröja finns i två modeller: Strike Fitted och Tor. Strike-modellens tyg är tunt, lätt och mycket stretchigt. Om du ligger mellan storlekar rekommenderas att välja den mindre. Tor-modellen är en renodlad aero-tröja som bl a används av Skoda Cycling Team. Super Randonneur-tröjan med färgband på ärmmuddarna (distansmedaljernas färger) kan beställas av cyklister som slutfört en hel brevet-serie. Med en vink mot fast fashion-trenden är brevet-tröjan tidlös i det att den kommer att ha den här designen för överskådlig tid.


DAM 3D-modell | HERR 3D-modell Brevet-tröjor kan beställas till och med den 29 maj för leverans i slutet på juli. Den rosa populaire-tröjan i webbshoppen riktar sig till deltagare som cyklar 100 km distansen i loppet Västerbotten Brevet.Klubbregistrering hos ACP
Om du anger klubbmedlemskap i din anmälan kontrollera i så fall att föreningen är registrerad hos Audax Club Parisien. Saknas klubbnamnet i föreningslistan? Sänd i så fall ett mejl med klubbinformation (föreningens namn, adress, organisationsnummer, kontaktperson och telefonnummer) till ordförande för Randonneurs Sverige, Daniel Ridings. Registreringen till ACP:s föreningslista är kostnadsfri.

Märk väl, endast organisationer med organisationsnummer kan registrera sig. I brevet-seriens resultatlistor betecknar kategorin ”Individuell” både cyklister som saknar klubbtillhörighet och cyklister som är medlemmar i oregistrerade cykelklubbar. Se officiella resultatlistor för svenska ACP-sanktionerade brevet-lopp från 2003 och framåt.


Banor och kontroller
Brevet-serien genomförs helt utan översyn till skillnad från eventet Västerbotten Brevet. Medan Västerbotten Brevet arrangeras tillsammans med byaföreningar och volontärer som bl a bemannar sekretariat och matkontroller mm måste du i brevet-serien helt förlita dig på de bensinstationer, restauranger och matbutiker som utgör kontroller i loppen.

Västerbotten är ett glesbygdslän vilket innebär att avstånden kan bli stora mellan de matställen som utgör kontroller, därtill kan matställenas öppettider kan vara mycket begränsade. I brevet-lopp är personlig assistans mellan kontrollerna i form av följebilar eller mat-/vätskedepåer inte tillåten. Möjligheterna till proviantering kan med andra ord snabbt bli väldigt osäker. Av den anledningen är det mycket viktigt att du planerar cykelloppen noga och bär med dig tillräckligt med mat och vatten på cykeln så att du kan slutföra dem på egen hand. Vanligtvis används sadel- eller ramväskor för att bära extra proviant, verktyg, regnkläder mm, se exempel: Apidura, Ortlieb, Arkel, Roswheel, Pro Discover.

Märk väl! Samtliga bansträckningar är preliminära. I synnerhet på vårsommaren kan akuta och oplanerade vägarbeten medföra banändringar på kort varsel. Konsultera därför alltid det aktuella loppets webbsida dagen innan startdatum.


Regler
Cykelintressets brevet-serie är registrerad hos Audax Club Parisien (ACP) och världsorganisationen Randonneurs Mondiaux (RM) som främjar randonnéecykling globalt. Alla lopp i serien har därför fått beteckningen ”BRM” (Brevets de Randonneurs Mondiaux).

De viktigaste brevet-reglerna är följande:

 • Använd hjälm.
 • Använd cykellysen vid mörker. Tänt baklyse dagtid rekommenderas på vägar med höga hastighetsgränser.
 • Följ trafikreglerna. Du ansvarar för din egen säkerhet i trafiken. Loppen har inga flaggvakter, ingen kvastbil och banorna är inte skyltade.
 • Avvik inte från banan. Prövningen gäller distansen. Ta därför inga genvägar/omvägar. Undantag kan ske om ordinarie rutt är avstängd pga vägarbete, trafikolycka mm.
 • Kontrollerna ska passeras inom de föreskrivna öppnings- och stängningstiderna. Invänta öppningstid om du ankommer för tidigt. Du blir diskvalificerad om du passerar en kontroll före den har öppnat! Laga skäl kan finnas för att passera en kontroll efter stängningstid t ex att hjälpa en cykelkamrat som råkat ut för en olycka, akuta vägavstängningar alternativt andra oförutsägbara eller opåverkbara faktorer. Fel på den egna utrustningen, trötthet, hunger, bristande kondition, motvind, regn mm utgör däremot inte laga skäl.
 • Organiserad personlig assistans mellan kontrollerna är inte tillåten t ex följebilar eller utplacerade mat-/vätskedepåer.

  Fullständigt regelverk [Engelska]

Covid-19
Regeringen har nu tagit bort Covid-restriktionerna och enligt Riksidrottsförbundet kan nu idrott kan bedrivas på samma sätt som innan coronapandemin. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock att vuxna personer som inte har vaccinerat sig bör även fortsättningsvis undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.


Brevet-kort och tidsregistrering
Efter covid-pandemin kan vi återgå till gemensam start och använda brevet-kort för tidsregistrering på kontrollerna. Om du deltagit i loppet Västerbotten Brevet före 2020 bör rutinen med brevet-kort vara bekant. Sen start inom en timme efter startskottet är fortfarande tillåtet men denna tid läggs till din sluttid. Läs mer om hur brevet-kort används på sidan Om randonnéecykling samt hur du fyller i kortet här nedan.

Till skillnad från Västerbotten Brevet är kontrollerna i brevet-serien inte organiserade dvs de är inte bemannade av volontärer. Här stannar vi istället på vanliga matbutiker, restauranger och bensinstationer mm och ber personalen notera ankomsttid samt signera korten. På loppens respektive webbsidor hittar du de matbutiker, restauranger och bensinstationer som ligger närmast banornas kontrollplatser (angiven som ett km-avstånd från startplatsen). Du kan dock även själv välja ett matställe eller butik, inom en radie på några hundra meter från en kontrollplats, där du får ditt kort signerat. Om detta innebär att du måste avvika från banan återansluter du till den på samma plats där du lämnade den.

Västerbotten är ett glesbygdslän vilket medför att tidsregistrering av tredje part inte möjlig på samtliga orter/kontroller. Av den anledningen används elektronisk registering i kombination med de traditionella brevet-korten. I de fall du inte kan nyttja en oberoende part eller medcyklist för tidsregistrering måste du i sista hand göra detta själv. Tiden från den elektroniska registreringen, tillsammans med en selfie, används då för att bekräfta din närvaro på kontrollplatsen.

För att registrera din närvaro på en kontroll elektroniskt behöver du känna till ditt startnummer och ditt ordernummer. Du hittar ditt startnummer i loppets startlista. Ordernumret hittar du i mejlkvittot som du får när du anmäler dig. 

Incheckning på startkontrollen kan ske på loppets startdatum från kl 00:00. För att minska stressen på morgonen startar den individuella tidtagningen först när startskottet går; detta även om du checkat in på natten direkt efter midnatt. 

Under loppet registrerar du tider på den här webbsidan: www.vasterbottenbrevet.se/app.1. Startnummer
2. Namn och adress
3. Ev. Cykelklubb
4. Klubbens ACP-kod (se om din klubb är registrerad hos ACP)
5. Loppets starttid
6. Din signatur
7. Har du beställt medalj?
8. Sluttiden angiven i timmar/minuter (anges av administratör efter loppet)
9. Brevet-nummer (anges av administratör efter loppet)
10. Loppets distans
11. Loppets startdatum
12. Arrangörens namn
13. Avstånd till kontroll i km
14. Kontrollorten
15. Kontrollens öppet-/stängningstider
16. Din ankomsttid till kontrollen samt signatur (anges av kontrollant under loppet)

Innan brevet-kortet inlämnas bör punkterna 1-7 samt 10-16 vara ifyllda. Punkterna 13-15 hittar du på loppets webbsida. Punkt 16 (ankomsttid samt kontrollantens signatur) ordnar du alltså från oberoende part på en kontroll alternativt från en medcyklist. I de fall alternativ saknas skriver du in tiden själv. Via den elektroniska registeringen med selfie bekräftas närvaro vid kontrollen av arrangören.Tips på vägen!

 • Slösa inte krafterna. Försök hålla en jämn puls genom hela loppet. Sänk tempot i uppförslutorna. Föreställ dig att du ska cykla den andra halvan av loppet snabbare än den första.
 • Stressa inte. Räkna inte kilometrarna. Koppla av och låt loppet ta den tid det tar. Dela upp sträckan i korta etappmål och fokusera på dem.
 • Planera mat- och vätskeintagen långsiktigt. Lämna inte en kontroll utan proviant eller fyllda vattenflaskor. Det sagt så är hjälp från boende längs banan tillåten, t ex att fylla på vattenflaskor eller laga en punktering, även mellan kontrollerna.
 • Ät före du är hungrig, drick före du är törstig. Ta av kläder innan du svettas (i övermått), ta på kläder innan du fryser.
 • Glöm inte tidsregistreringen vid kontrollerna! Checka in på kontrollerna innan du gör annat t ex köper mat, besöker wc mm.
 • Ta med en kulspetspenna och ett plastfodral/plastpåse att förvara brevet-kortet i.

Och till sist, ett distanslopp är till stora delar en mental prövning och våra svårigheter upplevs alltid förstorade när vi är trötta, hungriga eller fryser något som den romerska stoikern Seneca den yngre iakttog redan för två tusen år sedan: ”Vi lider oftare i fantasin än i verkligheten.”


På senhösten, vanligtvis i november när samtliga BRM-lopp i landet har genomförts och resultaten är sammanställda, beställer Randonneurs Sverige medaljer från centralorganisationen ACP och fördelar dem till landets klubbar. Detta gäller både de förbetalda medaljerna för enskilda distanser såväl som super randonneur-medaljerna.

Som nämnts ovan utdelas super randonneur-medaljerna kostnadsfritt både till Cykelintressets egna klubbmedlemmar och till medaljtagare vars cykelklubb själv inte arrangerar ACP-sanktionerade brevet-lopp.

Medaljer för distanserna 200, 300, 400 och 600 km samt super randonneur-medaljer för slutförd brevet-serie (2020).

ANMÄL DIG HÄR!

För tillresta som söker ett billigt och strategiskt placerat boende i Umeå rekommenderas Norrland YMCA Hostel situerat 300 m från Umeå Centralstation och Busstation och mittemot parkeringsgaraget Järnvägsallén

Deltagare i loppet Granö Gravel den 23 juli erbjuds 10% rabatt på start-/målplatsen: Granö Beckasin Lodge. Använd rabattkod ”bike2022” vid bokning.

Utöver brevet-serien arrangerar föreningen Cykelintresset evenemanget Västerbotten Brevet den 6 augusti. Brevet-säsongen avslutas med nattloppet Månskensbrevet, ett brevet populaire som startar vid solnedgång den 12 augusti.

Har du frågor om brevet-serien? Mejla dem till: info@vasterbottenbrevet.se.


BRM 200K BJURHOLM – 30 APRIL & 7 MAJ
BRM 300K LYCKSELE – 14 & 21 MAJ

BRM 400K ÅMLIDEN – 28 MAJ & 4 JUNI
BRM 300K JUBILEUM – 11 JUNI
BRM 600K POLCIRKELN – 25 JUNI
BRM 200K SKIVSJÖ – 2 JULI
BRM 600K TVÅ ÄLVAR – 9 JULI
BRM 600K BORGAFJÄLLEN – 16 JULI
BRM 200K GRANÖ GRAVEL – 23 JULIBRM 200K BJURHOLM – 30 APRIL & 7 MAJ


Startplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Målplats: Tapas Bar Deli, Storgatan 44 Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 30 april, 7 maj
Min-/maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 3 (+ start/mål)
Kontrollorter: Nordmaling, Bjurholm, Vännäs
Längd, totalt: 200,2 km
Höjdskillnad, totalt: 1474 m
Banan på Strava: BRM 200K BJURHOLM
Loppets webbsida: BRM 200K Kontroller

Anmäl dig här!
Startlista BRM 200K BJURHOLMBRM 300K LYCKSELE – 14 & 21 MAJ


Startplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Målplats: Tapas Bar Deli, Storgatan 44 Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 14 & 21 maj
Min-/Maxtid: 09:00 – 20:00 tim
Kontroller: 3 (+ start/mål)
Kontrollorter: Bjurholm, Lycksele, Vindeln
Längd, totalt: 301,1 km
Höjdskillnad, totalt: 2595 m
Banan på Strava: BRM 300K LYCKSELE
Loppets webbsida: BRM 300K Kontroller

Anmäl dig här!
Startlista BRM 300K LYCKSELE
BRM 400K ÅMLIDEN – 28 MAJ & 4 JUNI


Startplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Målplats: Tapas Bar Deli, Storgatan 44 Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 28 maj, 4 juni
Min-/Maxtid: 12:08 – 27:00 tim
Kontroller: 5 (+ start/mål)
Kontrollorter: Granö, Lycksele, Norsjö, Bastuträsk, Vindeln
Längd, totalt: 401,6 km
Höjdskillnad, totalt: 2918 m
Banan på Strava: BRM 400K ÅMLIDEN
Loppets webbsida: BRM 400K Kontroller

Anmäl dig här!
Startlista BRM 400K ÅMLIDENBRM 300K JUBILEUM – 11 JUNI


Start-/målplats: Westmans Café & Bar
Robertsforsvägen 2, Bygdsiljum
Starttid: kl 09:00 – 10:00
Startdatum: 11 juni
Min-/Maxtid: 09:00 – 20:00 tim
Kontroller: 4 (+ start/mål)
Kontrollorter: Hällnäs, Åmsele, Norsjö
Finnforsfallet
Längd, totalt: 304,2 km
Höjdskillnad, totalt: 2241 m
Banan på Strava: BRM 300K JUBILEUM
Loppets webbsida: BRM 300K Kontroller

Den 11 juni 2022 är det hundra år sedan Audax Club Parisien arrangerade det första 300 km-loppet. En jubileumsmedalj utdelas till de 20 första personerna som förköper en distansmedalj.

Anmäl dig här!
Startlista BRM 300K JUBILEUMBRM 600K POLCIRKELN – 25 JUNI


Start-/målplats: Sorsele River Hotel, Hotellgatan 2 Sorsele
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 25 juni
Min-/Maxtid: 18:48 – 40:00 tim
Kontroller: 6 (+ start/mål)
Kontrollorter: Slussfors, Hemavan, Storforshei
Polcirkeln, Jäkkvik, Arjeplog
Längd, totalt: 604,5 km
Höjdskillnad, totalt: 5228 m (högsta punkt 740 m ö h)
Banan på Strava: BRM 600K POLCIRKELN
Loppets webbsida: BRM 600K Kontroller
Övernattning: Sorsele Camping, Sorsele River Hotel
Saltfjellet Hotel Arctic Circle, Sandvikens Fjällgård


Anmäl dig här!
Startlista BRM 600K POLCIRKELNBRM 200K SKIVSJÖ – 2 JULI


Startplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Målplats: Tapas Bar Deli, Storgatan 44 Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 2 juli
Min-/maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 2 (+ start/mål)
Kontrollorter: Vindeln, Botsmark
Längd, totalt: 201,49 km
Höjdskillnad, totalt: 1554 m
Banan på Strava: BRM 200K SKIVSJÖ
Loppets webbsida: BRM 200K Kontroller

Anmäl dig här!
Startlista BRM 200K SKIVSJÖBRM 600K TVÅ ÄLVAR – 9 JULI


Start-/målplats: Brännlands Wärdshus, Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 9 juli
Min-/Maxtid: 18:48 – 40:00 tim
Kontroller: 6 (+ start/mål)
Kontrollorter: Granö, Lycksele, Storuman, Sorsele, Rusksele, Vindeln
Längd, totalt: 600,2 km
Höjdskillnad, totalt: 4660 m
Banan på Strava: BRM 600K TVÅ ÄLVAR
Loppets webbsida: BRM 600K Kontroller
Övernattning: Blattnicksele Fiskecamp
Holmen B&B Sorsele, Storumans Camping & Stugby

Anmäl dig här!
Startlista BRM 600K TVÅ ÄLVARBRM 600K BORGAFJÄLLEN – 16 JULI


Start-/målplats: OKQ8, Centralgatan 44 Åsele
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 16 juli
Min-/Maxtid: 18:48 – 40:00 tim
Kontroller: 8 (+ start/mål)
Kontrollorter: Vilhelmina, Saxnäs, Klimpfjäll,
Jormvattnet, Lidsjöberg, Strömsund,
Ramsele, Junsele
Längd, totalt: 604,4 km
Höjdskillnad, totalt: 4986 m (högsta punkt 876 m ö h)
Banan på Strava: BRM 600K BORGAFJÄLLEN
Loppets webbsida: BRM 600K Kontroller
Övernattning: Åsele Wärdshus, Blåsjöns Fjällcamp
Hotel Stora Blåsjön, Jormvattnets Fiskecamp
PilgrimsHotellet, Gäddede Camping

Anmäl dig här!
Startlista BRM 600K BORGAFJÄLLENBRM 200K GRANÖ GRAVEL – 23 JULI


Start-/målplats: Granö Beckasin, Västanå 15 Granö
Starttid: kl 09:00 – 10:00
Startdatum: 23 juli
Min-/maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 3 (+ start/mål)
Kontrollorter: Lycksele, Mårdsele, Ekorrsele
Längd, totalt: 200,8 km
Höjdskillnad, totalt: 2012 m
Banan på Strava: BRM 200K GRANÖ GRAVEL
Loppets webbsida: BRM 200K Kontroller

Granö Beckasin Lodge ger 10% rabatt vid övernattning. Använd rabattkod ”bike2022” vid bokning.

OBS! Detta är ett renodlat gravel-lopp som i huvudsak går på välskötta grusvägar.

Anmäl dig här!
Startlista BRM 200K GRANÖ GRAVEL