VÄSTERBOTTEN SUPER RANDONNÉE SERIES


Distanser
Brevet-serien består av fyra distanser: 200, 300, 400 och 600 km. Distanserna behöver inte slutföras i stigande ordning och de kan även genomföras som enskilda lopp. Anmäl dig här.

Cykelintressets brevet-serie är registrerad hos Audax Club Parisien (ACP) och världsorganisationen Randonneurs Mondiaux (RM) som främjar randonnéecykling globalt. Alla lopp i serien har därför fått beteckningen ”BRM” (Brevets de Randonneurs Mondiaux).

Vart fjärde år utgör en brevet-serie kvalificering till 1200 km-loppet Paris-Brest-Paris (PBP) som arrangeras 2023 nästa gång. Ett deltagarperspektiv på den senaste upplagan av det loppet finns beskrivet i reportage PBP 2019. Se även länkarna i slutet på samma sida.


Startavgift och medaljer
Deltagare som slutför seriens fyra distanser inom ett år erhåller titeln ”Super Randonneur” (SR) och en super randonneur-medalj. Medaljen utdelas kostnadsfritt till Cykelintressets klubbmedlemmar samt till medaljtagare vars cykelklubb inte arrangerar ACP-sanktionerade brevet-lopp.

ACP utfärdar även en medalj för respektive distans. Dessa medaljer förbetalas av deltagarna själva vid anmälan till de enskilda loppen. De utdelas dock endast för genomförda och godkända lopp (homologation).

Startavgift per lopp i brevet-serien är 100 kr (ej återbetalbar dock överförbar). Tillägg för distansmedalj: 50 kr (återbetalas ej vid DNS/DNF).


Klubbregistrering hos ACP
Om du anger klubbmedlemskap i din anmälan kontrollera i så fall att föreningen är registrerad hos Audax Club Parisien. Saknas klubbnamnet i föreningslistan? Sänd i så fall ett mejl med klubbinformation (föreningens namn, adress, organisationsnummer, kontaktperson och telefonnummer) till ordförande för Randonneurs Sverige, Daniel Ridings. Registreringen till ACP:s föreningslista är kostnadsfri.

Märk väl, endast organisationer med organisationsnummer kan registrera sig. I brevet-seriens resultatlistor betecknar kategorin ”Individuell” både cyklister som saknar klubbtillhörighet och cyklister som är medlemmar i oregistrerade cykelklubbar. Se officiella resultatlistor för svenska ACP-sanktionerade brevet-lopp från 2003 och framåt.


Banor och kontroller
Brevet-serien genomförs helt utan översyn till skillnad från loppet Västerbotten Brevet. Medan det eventet arrangeras tillsammans med bygdegårdsföreningar och volontärer, som bl a bemannar loppets sekretariat och matkontroller mm, måste du i dessa BRM-lopp helt förlita dig på de bensinstationer, restauranger och matbutiker som utgör loppens kontroller.

Västerbotten är ett glesbygdslän vilket innebär att avstånden kan bli stora mellan de matställen som utgör kontroller i BRM-loppen, och öppettiderna kan vara mycket begränsade. I brevet-lopp är personlig assistans i form av följebilar eller mat-/vätskedepåer mellan kontrollerna inte tillåten. Möjligheterna till proviantering kan därför snabbt bli väldigt osäker. Av den anledningen är det mycket viktigt att du planerar BRM-loppen noga och bär med dig tillräckligt med mat och vatten på cykeln så att du kan slutföra dem på egen hand. Vanligtvis används sadel- eller ramväskor för att bära extra proviant, verktyg, regnkläder mm, se exempel: Apidura, Ortlieb, Arkel, Roswheel, Pro Discover.

Märk väl! Samtliga bansträckningar är preliminära. I synnerhet på vårsommaren kan akuta och oplanerade vägarbeten medföra banändringar på kort varsel. Konsultera därför alltid det aktuella loppets webbsida dagen innan startdatum.


Regler
De viktigaste brevet-reglerna är följande:

 • Använd hjälm.
 • Använd cykellysen vid mörker. Tänt baklyse dagtid rekommenderas på vägar med höga hastighetsgränser.
 • Följ trafikreglerna. Du ansvarar för din egen säkerhet i trafiken. Loppen har inga flaggvakter, ingen kvastbil och banorna är inte skyltade.
 • Avvik inte från banan. Prövningen gäller distansen. Ta därför inga genvägar/omvägar. Undantag kan ske om ordinarie rutt är avstängd pga vägarbete, trafikolycka mm.
 • Kontrollerna ska passeras inom de föreskrivna öppnings- och stängningstiderna. Invänta öppningstid om du ankommer för tidigt. Du blir diskvalificerad om du passerar en kontroll före den har öppnat! Laga skäl kan finnas för att passera en kontroll efter stängningstid t ex att hjälpa en cykelkamrat som råkat ut för en olycka, akuta vägavstängningar alternativt andra oförutsägbara eller opåverkbara faktorer. Fel på den egna utrustningen, trötthet, hunger, bristande kondition, motvind, regn mm utgör däremot inte laga skäl.
 • Organiserad personlig assistans mellan kontrollerna är inte tillåten t ex följebilar eller utplacerade mat-/vätskedepåer.

  Fullständigt regelverk [Engelska]


Covid-19
Covid-restriktionerna avvecklas successivt men än så länge gäller rekommendationen att du helst bör genomföra dina brevet-lopp solo eller i sällskap med personer som du redan umgås med privat.

Det är än så länge oklart om brevet-kort kommer att användas under 2022 för tidsregistrering (se Om randonnéecykling). Om så inte blir fallet förlitar oss enbart till elektronisk registrering via mobiler som under 2019 och 2020. För dig som deltagit i Västerbotten Brevet bör rutinen med mobil incheckning på kontroller vara bekant, se nedan.

Utöver dessa åtgärder litar vi på att deltagare vid det här laget är välbekanta med hur man bör agera i interaktionerna med omgivningen för att minimera smittorisker.

OBS! Om du använder Facebook kan du hålla dig uppdaterad om brevet-serien via gruppen Västerbotten Brevet.


Elektronisk tidsregistrering
För att registrera din närvaro på en kontroll behöver du känna till ditt startnummer. Du hittar dina startnummer i loppens startlistor. För att få en godkänd sluttid måste du följa nedanstående rutin vid start-/målplatsen samt ute på banan vid kontrollerna:

 1. Öppna loppets webbsida i mobilen
 2. Ange startnummer
 3. Välj aktuell kontroll i rullmenyn
 4. Klicka på BEKRÄFTA
 5. Ta en selfie vid platsen (kan vid behov begäras som bevis på närvaro)
 6. Om du bryter loppet skriv ”DNF” i kommentarsfältet

Testa rutinen med mobil registrering här!

Genom den elektroniska registreringen administreras dina lopp i efterhand. Du får dina brevet-kort senare under året tillsammans med de medaljer som du betalat för när du anmälde dig.

Tips på vägen!

 • Slösa inte krafterna. Försök hålla en jämn puls genom hela loppet. Sänk tempot i uppförslutorna. Föreställ dig att du ska cykla den andra halvan av loppet snabbare än den första.
 • Stressa inte. Ett distanslopp är till stora delar en mental prövning. Räkna inte kilometrarna. Koppla av och låt loppet ta den tid det tar. Dela upp sträckan i korta etappmål och fokusera på dem.
 • Planera mat- och vätskeintagen långsiktigt. Lämna inte en kontroll utan proviant eller fyllda vattenflaskor. Det sagt så är hjälp från boende längs banan tillåten, t ex att fylla på vattenflaskor eller laga en punktering, även mellan kontrollerna.
 • Glöm inte tidsregistreringen vid kontrollerna! Checka in på kontrollerna innan du gör annat t ex köper mat, besöker wc mm.


På senhösten, vanligtvis i november när samtliga BRM-lopp i landet har genomförts och resultaten är sammanställda, beställer Randonneurs Sverige medaljer från centralorganisationen ACP och fördelar dem till landets klubbar. Detta gäller både de förbetalda medaljerna för enskilda distanser såväl som super randonneur-medaljerna.

Som nämnts ovan utdelas super randonneur-medaljerna kostnadsfritt både till Cykelintressets egna klubbmedlemmar och till medaljtagare vars cykelklubb själv inte arrangerar ACP-sanktionerade brevet-lopp.

Medaljer för distanserna 200, 300, 400 och 600 km samt super randonneur-medaljer för slutförd brevet-serie (2020).

ANMÄL DIG HÄR!

För deltagare som söker ett billigt och strategiskt placerat boende i Umeå rekommenderas Norrland YMCA Hostel situerat 300 m från Umeå Centralstation och Busstation och mittemot parkeringsgaraget Järnvägsallén

Utöver brevet-serien arrangerar Cykelintresset loppet Västerbotten Brevet den 6 augusti 2022. Brevet-säsongen avslutas sedan med Månskensbrevet, ett brevet populaire som startar vid solnedgång den 12 augusti 2022.  BRM 200K BJURHOLM – 30 APRIL & 7 MAJ


Startplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Målplats: Tapas Bar Deli, Storgatan 44 Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 30 april, 7 maj
Min-/maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 3 (+ start/mål)
Kontrollorter: Nordmaling, Bjurholm, Vännäs
Längd, totalt: 200,2 km
Höjdskillnad, totalt: 1476 m
Banan på Strava: VB BRM 200K BJURHOLM
Loppets webbsida: VB BRM 200K Kontroller

Anmäl dig här!
Startlista BRM 200K BJURHOLMBRM 300K LYCKSELE – 14 & 21 MAJ


Startplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Målplats: Tapas Bar Deli, Storgatan 44 Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 14 & 21 maj
Min-/Maxtid: 09:00 – 20:00 tim
Kontroller: 3 (+ start/mål)
Kontrollorter: Bjurholm, Lycksele, Vindeln
Längd, totalt: 301,1 km
Höjdskillnad, totalt: 2597 m
Banan på Strava: VB BRM 300K LYCKSELE
Loppets webbsida: VB BRM 300K Kontroller

Anmäl dig här!
Startlista BRM 300K LYCKSELE
BRM 400K ÅMLIDEN – 28 MAJ & 4 JUNI


Startplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Målplats: Tapas Bar Deli, Storgatan 44 Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 28 maj, 4 juni
Min-/Maxtid: 12:08 – 27:00 tim
Kontroller: 5 (+ start/mål)
Kontrollorter: Granö, Lycksele, Norsjö, Bastuträsk, Vindeln
Längd, totalt: 401,6 km
Höjdskillnad, totalt: 2918 m
Banan på Strava: VB BRM 400K ÅMLIDEN
Loppets webbsida: VB BRM 400K Kontroller

Anmäl dig här!
Startlista BRM 400K ÅMLIDENBRM 300K JUBILEUM – 11 JUNI


Start-/målplats: Westmans Café & Bar
Robertsforsvägen 2, Bygdsiljum
Starttid: kl 09:00 – 10:00
Startdatum: 11 juni
Min-/Maxtid: 09:00 – 20:00 tim
Kontroller: 4 (+ start/mål)
Kontrollorter: Hällnäs, Mårdsele, Norsjö
Finnforsfallet
Längd, totalt: 304,2 km
Höjdskillnad, totalt: 2241 m
Banan på Strava: VB BRM 300K JUBILEUM
Loppets webbsida: VB BRM 300K Kontroller

Den 11 juni 2022 är det hundra år sedan Audax Club Parisien arrangerade det första 300 km-loppet. En jubileumsmedalj utdelas till de 20 första personerna som förköper en distansmedalj.

Anmäl dig här!
Startlista BRM 300K JUBILEUMBRM 600K POLCIRKELN – 25 JUNI


Start-/målplats: Sorsele River Hotel, Hotellgatan 2 Sorsele
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 25 juni
Min-/Maxtid: 18:48 – 40:00 tim
Kontroller: 6 (+ start/mål)
Kontrollorter: Slussfors, Hemavan, Storforshei
Polcirkeln, Jäkkvik, Arjeplog
Längd, totalt: 604,5 km
Höjdskillnad, totalt: 5507 m (högsta punkt 740 m ö h)
Banan på Strava: VB BRM 600K POLCIRKELN
Loppets webbsida: VB BRM 600K Kontroller
Övernattning: Sorsele Camping, Sorsele River Hotel
Saltfjellet Hotel Arctic Circle, Sandvikens Fjällgård


Anmäl dig här!
Startlista BRM 600K POLCIRKELNBRM 200K SKIVSJÖ – 2 JULI


Startplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Målplats: Tapas Bar Deli, Storgatan 44 Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 2 juli
Min-/maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 2 (+ start/mål)
Kontrollorter: Vindeln, Botsmark
Längd, totalt: 201,3 km
Höjdskillnad, totalt: 1577 m
Banan på Strava: VB BRM 200K SKIVSJÖ
Loppets webbsida: VB BRM 200K Kontroller

Anmäl dig här!
Startlista BRM 200K SKIVSJÖBRM 600K TVÅ ÄLVAR – 9 JULI


Start-/målplats: Brännlands Wärdshus, Brännland 35 Umeå
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 2 & 9 juli
Min-/Maxtid: 18:48 – 40:00 tim
Kontroller: 6 (+ start/mål)
Kontrollorter: Granö, Lycksele, Storuman, Sorsele, Rusksele, Vindeln
Längd, totalt: 600,2 km
Höjdskillnad, totalt: 4330 m
Banan på Strava: VB BRM 600K
Loppets webbsida: VB BRM 600K TVÅ ÄLVAR
Övernattning: Blattnicksele Fiskecamp
Holmen B&B Sorsele, Storumans Camping & Stugby

Anmäl dig här!
Startlista BRM 600K TVÅ ÄLVARBRM 600K BORGAFJÄLLEN – 16 JULI


Start-/målplats: Åsele Wärdshus, Värdshusvägen 1 Åsele
Starttid: kl 07:00 – 08:00
Startdatum: 16 juli
Min-/Maxtid: 18:48 – 40:00 tim
Kontroller: 8 (+ start/mål)
Kontrollorter: Vilhelmina, Saxnäs, Klimpfjäll,
Jormvattnet, Lidsjöberg, Strömsund,
Ramsele, Junsele
Längd, totalt: 604,4 km
Höjdskillnad, totalt: 4986 m (högsta punkt 876 m ö h)
Banan på Strava: VB BRM 600K BORGAFJÄLLEN
Loppets webbsida: VB BRM 600K Kontroller
Övernattning: Åsele Wärdshus, Blåsjöns Fjällcamp
Hotel Stora Blåsjön, Jormvattnets Fiskecamp
PilgrimsHotellet, Gäddede Camping

Anmäl dig här!
Startlista BRM 600K BORGAFJÄLLENBRM 200K GRANÖ GRAVEL – 23 JULI


Start-/målplats: Granö Beckasin, Västanå 15 Granö
Starttid: kl 09:00 – 10:00
Startdatum: 23 juli
Min-/maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 3 (+ start/mål)
Kontrollorter: Lycksele, Mårdsele, Stenträsk
Längd, totalt: 200,8 km
Höjdskillnad, totalt: 2012 m
Banan på Strava: VB BRM 200K GRANÖ GRAVEL
Loppets webbsida: VB BRM 200K Kontroller

OBS! Detta är ett renodlat gravel-lopp som i huvudsak går på välskötta grusvägar.

Anmäl dig här!
Startlista BRM 200K GRANÖ GRAVEL