VÄSTERBOTTEN BREVET – 6 AUGUSTI

Ett par minuter före start kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Den sjätte upplagan av Västerbotten Brevet består av två distanser: 200 km och 100 km. Båda sträckorna går på asfalterad landsväg. Startplats blir återigen Broparken. Målplats: restaurang Tapas Bar Deli, Storgatan 44 (mittemot Coop City).

Startavgift: 200 kr till och med den 31 juli därefter 300 kr till och med den 5 augusti kl 12:00 (avgiften ej återbetalbar, dock överförbar). Mat och dryck ingår i startavgiften, både under och efter loppet. Närmaste parkering: Brogatan 1.

Matkontroller
Liksom tidigare år inleds loppet med ett stopp vid havet i Brännäset på Sörmjöle Bryggcafé så det berömda rödbetsbrödet med chèvrecrème och honung som morgonfika blir alltså kvar. Ny matkontroll för cyklister på 200 km-banan blir Kafé Anno 1762 i Olofsfors. Målplats för årets lopp blir restaurang Tapas Bar Deli där en matlåda kan hämtas ut efter målgång. På menyn en matig sallad med medelhavskänsla bestående av säsongens grönsaker, kyckling, dressing och bröd. Till det dryck från det lokala sodaföretaget Pop Art Craft Soda.

Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Covid-19
Rekommendationen gäller än så länge att du helst bör genomföra loppet i sällskap med personer som du redan umgås med privat. Loppet arrangeras alltså i ett socialt distanserat format.

För att reducera köbildning vid kontrollerna delar vi inte ut brevet-kort. Därmed kommer det inte att finnas ett sekretariat och bag drop på start-/målplatsen. Istället gäller enbart elektronisk registrering/tidtagning, se nedan.

Utöver dessa åtgärder litar vi på att deltagare vid det här laget är välbekanta med hur man bör agera i interaktionerna med omgivningen för att minimera smittorisker.

Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Regler
De viktigaste brevet-reglerna är följande:

 • Använd hjälm.
 • Tänt baklyse dagtid rekommenderas på vägar med höga hastighetsgränser.
 • Följ trafikreglerna. Du ansvarar för din egen säkerhet i trafiken. I brevet-lopp finns inga flaggvakter, ingen kvastbil och banorna är inte skyltade.
 • Följ banan. Prövningen gäller distansen. Ta därför inga genvägar/omvägar. Undantag kan ske om ordinarie rutt är avstängd pga vägarbete, trafikolycka mm.
 • Kontrollerna ska passeras inom de föreskrivna öppnings- och stängningstiderna. Invänta öppningstid om du ankommer för tidigt. Du blir diskvalificerad om du passerar en kontroll före den har öppnat! Laga skäl kan finnas för att passera en kontroll efter stängningstid t ex att hjälpa en cykelkamrat som råkat ut för en olycka, akuta vägavstängningar alternativt andra oförutsägbara eller opåverkbara faktorer. Fel på den egna utrustningen, trötthet, hunger, bristande kondition, motvind, regn mm utgör däremot inte laga skäl.
 • Organiserad personlig assistans mellan kontrollerna är inte tillåten t ex följebilar eller utplacerade mat-/vätskedepåer.

Fullständigt regelverk [Engelska]

Status på vägarna
En sträcka på cirka en kilometer efter Brännäset mellan Ormen Långe och Sikvägen: vägen är asfalterad men i dåligt skick med små potthål och sprickor. Cykla försiktigt.

Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Västerbotten Brevet-cykeltröja
Västerbotten Brevets nydesignade cykeltröja kommer at kunnna förbeställas under våren 2022: Dam | Herr 

Västerbotten Brevet-cykeltröjor för distanserna 200 km och 100 km.

Planering
Ett brevet är som sagt ett långdistanslopp på cykel utan tävlingsmoment. Det är distansen som är utmaningen och loppets tidsramar är väl tilltagna för detta ändamål. Om du planerar ditt lopp väl så kommer du att lyckas med det du företagit dig. Studera bansträckningen! En del av banan går på vägar med höga hastighetsgränser. Vägarna är inte hårt trafikerade men ett tänt baklyse rekommenderas.

Under 2021 begränsar vi som sagt antalet organiserade kontroller. Västerbotten är ett glesbygdslän så möjligheterna till proviantering kan därför bli väldigt osäker. Av den anledningen är det mycket viktigt att du bär med dig tillräckligt med mat och vatten för att kunna slutföra loppet på egen hand. På den valda distansens webbsida hittar du en lista över kontroller och kontrolltider, se nedan.

I brevet-lopp är som sagt personlig assistans mellan kontrollerna inte tillåten (t ex följebilar, mat-/vätskedepåer mm). Vanligtvis används därför sadel- eller ramväskor på de längre distanserna för att bära extra proviant, verktyg, regnkläder mm, se exempel.

Tips på vägen!

 • Slösa inte krafterna. Försök hålla en jämn puls genom hela loppet. Sänk tempot i uppförslutorna. Föreställ dig att du ska cykla den andra halvan av loppet snabbare än den första.
 • Stressa inte. Ett distanslopp är till stora delar en mental prövning. Räkna inte kilometrarna. Koppla av och låt loppet ta den tid det tar. Dela upp sträckan i korta etappmål och fokusera på dem. 
 • Planera mat- och vätskeintagen långsiktigt. Lämna inte en kontroll utan proviant eller fyllda vattenflaskor. Det sagt så är hjälp från boende längs banan tillåten, t ex att fylla på vattenflaskor eller laga en punktering, även mellan kontrollerna.
 • Glöm inte tidsregistreringen vid kontrollerna! Checka in på kontrollerna innan du gör annat t ex köper mat, besöker wc mm.

Avfärd söderut från Broparken via Gamla Bron, Umeå. 2019.


VIKTIGT ATT NOTERA

Du ansvarar alltså själv för all tidtagning i loppet och detta gör du elektroniskt på webbsidan för distansen. Förutom webbadressen behöver du även känna till ditt startnummer. Du hittar ditt startnummer i distansens startlista. För att få en godkänd sluttid måste du följa nedanstående rutin vid start-/målplatsen samt ute på banan vid kontrollerna:

 1. Öppna distansens webbsida i mobilen
 2. Ange startnummer
 3. Välj aktuell kontroll i rullmenyn
 4. Klicka på BEKRÄFTA
 5. Ta en selfie vid platsen (kan vid behov begäras som bevis på närvaro)
 6. Om du bryter loppet skriv ”DNF” i kommentarsfältet

Testa rutinen med mobil registrering här!

För att minska stressen i Broparken på morgonen så startar den individuella tidtagningen först när startskottet går oavsett om du checkat in före kl:08:00. Du kan alltså registrera din närvaro i Broparken direkt vid ankomst och sedan lugnt invänta den gemensamma starten kl 08:00. OBS! Om du ankommer till Broparken EFTER kl 08:00 så börjar tidtagningen så snart du har checkat in. Vid kontrollerna gäller de tider som registeras elektroniskt när du bekräftat din närvaro på dem och din sluttid blir den tid som registeras när du checkat ut efter målgång på Tapas Bar Deli. Sluttiden visas senare i resultatlistan på Västerbotten Brevets webbplats.

Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

ANMÄL DIG HÄR!

Märk väl! Bansträckningarna är preliminära. Akuta och oplanerade vägarbeten kan medföra ändringar på kort varsel. Konsultera därför alltid den aktuella distansens webbsida dagen innan startdatum.

För deltagare som söker ett billigt och strategiskt placerat boende i Umeå rekommenderas Norrland YMCA Hostel situerat 300 m från Umeå Centralstation och Busstation och mittemot parkeringsgaraget Järnvägsallén

Utöver Västerbotten Brevet arrangerar Cykelintresset en ACP-sanktionerad brevet-serie som pågår mellan den 30 april och den 20 augusti.

Håll dig uppdaterad om händelser som berör cykelloppet Västerbotten Brevet genom vår facebookgrupp! Se loppets startlistor.


VB 200K – 6 AUGUSTI


Start-/målplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Starttid: kl 08:00 – 09:00
Min-/Maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 6 (+ start/mål)
Kontroller: Brännäset, Gräsmyr, Olofsfors, Bjurholm, Vännäs, Brännland
Längd, totalt: 200,1 km
Höjdskillnad, totalt: 1469 m
Banan på Strava: VB 200K 2022
Loppets webbsida: Brevet 200K

Anmäl dig här!
Startlista VB 2022VB 100K – 6 AUGUSTI


Start-/målplats: Broparken, Brogatan 1 Umeå
Starttid: kl 08:00 – 09:00
Min-/Maxtid: 03:07 – 07:04 tim
Längd, totalt: 105,3 km
Höjdskillnad, totalt: 663 m
Kontroller: 3 (+ start/mål)
Kontroller: Brännäset, Vännäs, Brännland
Banan på Strava: VB 100K 2022
Loppets webbsida: Brevet Popularie 100K

Anmäl dig till här!
Startlista VB 2022